Βαθμολογική Εξέλιξη Αποφοίτων ΑΣΣΥ (Τάξης 1992)

Οι πυκνές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο χρονικό διάστημα σε κοινωνικό επίπεδο (επιδημική κρίση) και στο αντίστοιχο γεωστρατηγικό (όξυνση μεταναστευτικής κρίσης) επιβάλλουν τη συσπείρωσή μας ως κοινωνία και την ανάδειξη διαχρονικών αξιών και εννοιών όπως Έθνος, Πατρίδα, Κράτος, Καθήκον.

Πέραν όμως των δυσμενών αυτών εξελίξεων, η ζωή συνεχίζεται, με διαφορετικούς ομολογουμένως ρυθμούς και πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στην καθημερινότητά μας.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα τυπικό κώλυμα έχει προκύψει αναφορικά με τη διαδικασία υλοποίησης των τακτικών κρίσεων Αξιωματικών βάσει των διατάξεων του Ν.2439/1996. Ομολογουμένως, το συγκεκριμένο ζήτημα που προέκυψε, ως απότοκο παρανοήσεων, δεν δύναται να χαρακτηριστεί ως μείζονος σημασίας, πλην όμως χρήζει άμεσης αντιμετώπισης, στο βαθμό άλλωστε που δύναται να διευθετηθεί εύκολα και έγκαιρα είτε σε υπηρεσιακό, είτε σε νομοθετικό επίπεδο, προ της διενέργειας των επικειμένων τακτικών ετησίων κρίσεων τρέχοντος έτους.

Η βαθμολογική αποκατάσταση Αξιωματικών αποφοίτων ΑΣΣΥ έτους 1992 και η ένταξή τους στις προαγωγικές διατάξεις του Ν.2439/1996, βάσει του οποίου προήχθησαν στο σώμα των Αξιωματικών, όπως και οι προγενέστερες αυτών τάξεις συναδέλφων, υπήρξε με πρόθεση του νομοθέτη, όπως συνάγεται άλλωστε από την αιτιολογική έκθεση, η εναρμόνιση της βαθμολογικής τους εξέλιξης, σε πλήρη αντιστοιχία, με το βαθμολογικό ανάπτυγμα που έχει προβλεφθεί για το σύνολο των στελεχών της αυτής προέλευσης.

Παραδόξως όμως, οι συγκεκριμένοι απόφοιτοι ΑΣΣΥ, ενημερώθηκαν ότι απεντάσσονται των παραπάνω πινάκων, κατόπιν διακλαδικής εξέτασης του θέματος, όπου κρίθηκε ότι δεν πληρούνται οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για προαγωγή στις επικείμενες κρίσεις, ελλείψει ρητής πρόβλεψης του χρόνου προσμέτρησης και υπολογισμού της προϋπηρεσίας τους.

Σε ότι αφορά στην ουσία του θέματος, από τη συνολική επισκόπηση της κείμενης νομοθεσίας και του ιστορικού θέματος, προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι ο Νομοθέτης δεν έκρινε σκόπιμο να συμπεριλάβει, ως εκ του περισσού παρέμβαση, διατύπωση ανάλογη όπως με αυτή της παρ. 26 του άρθρου 18 του Ν.4407/2016, όπου αναφέρεται ότι: «Για τους ανωτέρω ο χρόνος των υποπαραγράφων β’ και γ’ της παρ. 8 του άρθρου 5 του ν.2439/1996 υπολογίζεται ως χρόνος υπηρεσίας μόνιμου αξιωματικού πέρα από τα δεκατρία (13) έτη από την κατάταξή τους», διότι ως προς αυτό το εν λόγω εδάφιο, δεν έχει τροποποιηθεί η σχετική διάταξη του Ν.2439/1996.

Τούτο δε, διότι το άρθρο 37 του Ν.4472/2017, κατά το μόνο που συμπλήρωσε ή τροποποίησε τον Ν.2439/1995, ήταν το γεγονός ότι συμπεριέλαβε και όσους εν ενεργεία Αξιωματικούς προέλευσης από ΑΣΣΥ συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι 31.12.2015.

Από τα παραπάνω, συνάγεται ασφαλώς το συμπέρασμα, ότι με βάση την κατά έννοια ερμηνεία του άρθρου 37 του  Ν.4472/2017, οι εμπλεκόμενοι προδήλως δικαιούνται προαγωγής, πλην όμως με βάση το «γράμμα» του νόμου («ρητή» πρόβλεψη), όπως αυτό ερμηνεύεται από υπηρεσιακούς παράγοντες, πρέπει να επιληφθεί εκ νέου η Πολιτεία, ώστε να καταστήσει σαφέστερο το περιεχόμενο της επίμαχης διάταξης!

Η συγκεκριμένη πρακτική (συχνή επίκληση ατελούς, ελλιπούς ή ασαφούς θεσμικού πλαισίου) συνιστά ευθεία υπονόμευση αξιών, θεσμών, ανθρώπινης αξιοπρέπειας, επαγγελματικής υπόστασης και προφανώς δεν περιποιεί τιμή για μια ευνομούμενη Πολιτεία, όταν μάλιστα υπάρχει ανάλογο ζήτημα που έχει ανακύψει προσφάτως με την εφαρμογή της παρ. 1 του άρθρου 11 του Ν.4609/2019.

Ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών λαμβάνοντας υπόψη τον εντεινόμενο προβληματισμό των συγκεκριμένων συναδέλφων αποφοίτων της ΣΜΥ, απέστειλε έγγραφο στον Αξιότιμο κύριο Υπουργό Εθνικής Άμυνας παρακαλώντας θερμά να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία για την τροποποίηση (συμπλήρωση) της επίμαχης διάταξης, με τρόπο που δεν θα επιτρέπει παρερμηνείες και παράλληλα θα αποτρέπει εμφατικά οιαδήποτε χρονική καθυστέρηση της προαγωγικής διαδικασίας ήθελε προκύψει εκ μέρους της κανονιστικώς δρώσας Διοίκησης.

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρο το έγγραφο που απεστάλη στον κ. Υπουργό:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: