Καθυστέρηση Απονομής Ξιφών Αξιωματικών Αποφοίτων ΣΜΥ

Είναι σε όλους γνωστό πως οι πάσης φύσεως τιμητικές διακρίσεις έχουν ξεχωριστή σημασία για τα στελέχη των ΕΔ. Δυστυχώς όμως, οι απονομές ξιφών στους νέους Αξιωματικούς (απόφοιτους ΑΣΣΥ) υλοποιούνται από πλευράς της υπηρεσίας με χαρακτηριστική καθυστέρηση μετά την παρέλευση αρκετών ετών από τη θεμελίωση του σχετικού δικαιώματος, διότι δεν εναρμονίζεται στοιχειωδώς ο χρόνος απονομής με τις φάσεις της σταδιοδρομικής εξέλιξης, όπως διαμορφώνονται σήμερα. Κάτι ανάλογο βέβαια ισχύει και για τις ηθικές αμοιβές (απονομές μεταλλίων και διαμνημονεύσεων).

Το παραπάνω γεγονός συνιστά συστηματική παραγνώριση εκ μέρους της Πολιτείας της προσφοράς των στελεχών των ΕΔ, εγείροντας σοβαρά ζητήματα ηθικής τάξεως, έχοντας ως συνέπεια, αρκετοί τόσο εν ενεργεία (ε.ε), όσο εν αποστρατεία (ε.α) Αξιωματικοί (απόφοιτοι ΑΣΣΥ) να μην έχουν τύχει απονομής ξίφους αξιωματικών.

Εν’ αντιθέσει με τα ως άνω διαλαμβανόμενα, όσο και αν φαίνεται οξύμωρο, απρόσκοπτα πραγματοποιείται κάθε χρόνο η απονομή ξιφών στους νέους Αξιωματικούς που αποφοιτούν από τα ΑΣΕΙ (ΣΣΕ, ΣΣΑΣ, ΣΑΝ). 

Το ξίφος του Αξιωματικού δεν αποτελεί ένα συνηθισμένο υλικό που χορηγεί η υπηρεσία, αλλά αντιπροσωπεύει ύψιστες αξίες, αρχές και ιδανικά. Ιστορικά είναι απόλυτα και άρρηκτα συνυφασμένο με τη στρατιωτική τιμή και ανδρεία. Η τελετή απονομής είναι μια μοναδική στιγμή, αποτελεί ορόσημο χαραγμένο βαθιά στη μνήμη όλων των Αξιωματικών, ανεξαρτήτως προέλευσης.  Η αδυναμία απονομής του δικαιούμενου ξίφους, απαξιώνει το έργο και την ιστορική διαδρομή όλων των συναδέλφων που εργάστηκαν αδιάκοπα επί 19 και πλέον έτη για να εξελιχθούν στο βαθμό του Ανθυπολοχαγού και να ενταχθούν στις τάξεις των Αξιωματικών.

Επίσης, το γεγονός της εύρυθμης απονομής ξιφών σε απόφοιτους συγκεκριμένων Παραγωγικών Σχολών (ΑΣΕΙ) συνιστά δυσμενή διακριτική μεταχείριση εις βάρος των Αξιωματικών προέλευσης από ΣΜΥ, μιας ιστορικής Σχολής, πολλοί απόφοιτοι της οποίας έχουν πολεμήσει και έχουν διακριθεί για τον ηρωισμό τους στα πεδία των μαχών για το ύψιστο ιδανικό της Πατρίδας.

Κατόπιν των παραπάνω, ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΑΣΜΥ) απέστειλε έγγραφο προς τον κ. ΥΕΘΑ, διότι  είναι  επιτακτική η άρση της συγκεκριμένης αδικίας μέσω  πρόβλεψης, επί πάγιας βάσης, για την εύρυθμη προμήθεια του απαιτούμενου  εξοπλισμού, προκειμένου να καλύπτονται  πλήρως  οι  κατ’   έτος  διαμορφούμενες  ανάγκες,  προτείνοντας  την   τροποποίηση   της  ΠαΔ 9-37/2004/ΓΕΣ/7ο ΕΓ ώστε να καθιερωθεί συγκεκριμένα η 21η Νοε εκάστου έτους (Ημέρα ΕΔ) ως σταθερό χρονικό ορόσημο διεξαγωγής των τελετών απονομής ξιφών στους νεοπροαχθέντες Αξιωματικούς (πλην ΑΣΕΙ). Οι ως άνω τελετές κρίνεται απαραίτητο να διοργανώνονται παγίως σε ετήσια βάση, με την αρμόζουσα μεγαλοπρέπεια.     

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρο το έγγραφο:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *