Βελτίωση Νομοθετικού Πλαισίου Λήψης ΒΟΕΑ

Τα στελέχη των ΕΔ, σύμφωνα με την υπ.’ αριθμ. 2412/Φ.951/360/431347 Υπουργική Απόφαση της 15.2.84 (ΦΕΚ 74 Β΄), καταβάλλουν μηνιαία κράτηση υπέρ των Μετοχικών Ταμείων (ΜΤ), για το Βοήθημα Οικογενειακής Επαγγελματικής Αυτοτέλειας (ΒΟΕΑ) των τέκνων τους, με σκοπό την παροχή σε αυτά εφάπαξ βοηθήματος για τη(ν) δημιουργία ή ενίσχυση της οικογενειακής ή επαγγελματικής αυτοτέλειάς τους.

Η κράτηση υπέρ ΒΟΕΑ που αρχίζει από την 1η του επόμενου μήνα από τη γέννηση του τέκνου, μέχρι το τέλος του μηνός που συμπληρώνονται οι προϋποθέσεις καταβολής του βοηθήματος, ενώ αυτή παύει αυτό-δικαίως στο 25ο έτος (συμπληρωμένο) του τέκνου. Το δικαίωμα λήψη του ΒΟΕΑ παραγράφεται μετά την παρέλευση πέντε (5) ετών από τη συμπλήρωση του 30ου έτους της ηλικίας του τέκνου.

Αναλυτικότερα, για τον Στρατό Ξηράς (ΣΞ), που είναι το κατ’ εξοχήν πεδίο ενδιαφέροντός μας, ισχύουν οι κάτωθι προϋποθέσεις χορήγησης:

α. Με  τη συμπλήρωση 25 ετών και μέχρι συμπλήρωσης του 30ου έτους της ηλικίας.

β. Λόγω τέλεσης γάμου (ή σύναψης συμφώνου συμβίωσης), ανεξαρτήτου ηλικίας.

γ. Για αποδεδειγμένα σοβαρούς λόγους υγείας.

Παράλληλα, σύμφωνα με το N.4472/2017 (ΦΕΚ 74 Α΄), τα στελέχη των ΕΔ μισθοδοτούνται πλέον βάσει νέου ειδικού μισθολογίου, το οποίο προβλέπει μισθολογικό κλιμάκιο αντί μισθολογικού βαθμού, με συνέπεια – ελλείψει σχετικής νομοθετικής/κανονιστικής ρύθμισης – να μην είναι δυνατός ο υπολογισμός του μερίσματος και του δικαιούμενου ποσού του ΒΟΕΑ.

Το εισόδημα των στελεχών των ΕΔ έχει συρρικνωθεί δραστικά τα τελευταία έτη, εξαιτίας της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής, που είχε σαν αποτέλεσμα την υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των συναδέλφων.

Η δυσχερέστερη οικονομικά περίοδος για κάθε οικογένεια είναι αναμφισβήτητα με την εισαγωγή των τέκνων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, όταν αυξάνονται εκθετικά οι δαπάνες και εκεί πρέπει να εστιάσουμε το ενδιαφέρον μας, ώστε το πρόβλημα να αμβλυνθεί κατά το δυνατόν.

Στη κατεύθυνση αυτή θα μπορούσε να συμβάλλει σημαντικά η διαφοροποίηση ορισμένων προϋποθέσεων χορήγησης του ΒΟΕΑ, οι οποίες καταγράφονται αναλυτικά στο έγγραφο που απέστειλε ο Σύνδεσμος στην πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, με απώτερο στόχο να γίνει η αναγκαία υπέρβαση προς όφελος των συναδέλφων, με τις ελάχιστες δυνατές συνέπειες στη ρευστότητα του ΜΤΣ, που είναι ομολογουμένως πολύτιμη και πρέπει να βρεθούν τρόποι ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω.

Διαβάστε παρακάτω το έγγραφο του Συνδέσμου:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: