Επιτακτική ανάγκη η θεσμική ” Επαναφορά των επιδομάτων, Χριστουγέννων, Πάσχα και Αδείας”. Η Ακρίβεια χτύπησε κόκκινο.

        Ο ΣΑΣΜΥ(Σύνδεσμος Αποφοίτων Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών) μετά από παρότρυνση των μελών του , συνέταξε και  είχε κοινοποιήσει στις 05 Δεκ 22 με Αρ. Πρωτ. 15 έγγραφο που αφορούσε την εξέταση για Επαναφορά των επιδομάτων, Χριστουγέννων, Πάσχα και Αδείας 

              Όπως σας είχαμε γνωστοποιήσει το επίδομα Χριστουγέννων ,Πάσχα  και Αδείας ήταν ένα χρηματικό βοήθημα που δινόταν από τον εργοδότη προς τον εργαζόμενο, ενόψει των εορτών και της καλοκαιρινής άδειας. Η ιστορία καταβολής των δώρων ήταν μία κατάκτηση κατοχυρωμένη θεσμικά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εδώ και δύο αιώνες, δεν ήταν κάτι πρόσκαιρο σύμφωνα  και με το άρθρο Η αναγκαιότητα διεκδίκησης της επαναφοράς των επιδομάτων εορτών και αδείας, Χριστόφορου Σεβαστίδη, Βασίλη Φαϊτά, Βανέσσας Παναγιώτας Ντέγκα – Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ende.gr). Η δε καταβολή των δώρων συνέβαλε καθοριστικά στην αύξηση της εμπορικής κίνησης και με αυτό τον τρόπο μεγάλο μέρος των χρημάτων επέστρεφε στο κράτος ως έσοδο. 

  Στην γενική συνέλευση του συνδέσμου μας διαπιστώθηκαν τα κάτωθι: 

                 α. Στα  μέλη μας εν ενεργεία στελέχη των ενόπλων Δυνάμεων συνεχίζει να παρακρατείται η Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης Άρθρο 38 Ν. 3986/11 όπου ενδεικτικά για κάποιον που φέρει τον βαθμό του Ταγματάρχη ανέρχεται στο ύψος των 54,90 ευρώ μηνιαία (συνημμένος πίνακας 1 στο συνημμένο έγγραφο) παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. πρωθυπουργού στην ΔΕΘ. 

              β. Οι αυξήσεις σε βασικά αγαθά  για το χρονικό διάστημα 2022-23 σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ κυμαίνονται στο 16.8 % για το ψωμί & τα δημητριακά, 20% στα κρέατα γενικά , 25,2% στα γαλακτοκομικά και αυγά , 25,3 % στα στερεά καύσιμα (συνημμένος πίνακας 2 στο συνημμένο έγγραφο). 

                γ. Τα περισσότερα μέλη μας τα οποία βρίσκονται σε αποστρατεία δεν έλαβαν ουσιαστικά καμία αύξηση διότι η προσωπική διαφορά εκμηδένισε αυτή.  

                δ. Η εκρηκτική αύξηση των ενοικίων τα τελευταία έτη ροκανίζει το εισόδημα των μελών μας

                ε. Διαπιστώσαμε ότι με απόφαση της κυβέρνησης χορηγήθηκε στις 20  Δεκεμβρίου Εφάπαξ ενίσχυση 600 ευρώ σε ενστόλους της ΕΛΑΣ και του Λιμενικού και ειδικό επίδομα 250 ευρώ σε 2,300.000 συμπολίτες  μας ενώ προγραμματίζεται αύξηση μισθού στους γιατρούς του ΕΣΥ. Ταυτόχρονα πρόσφατα διαπιστώσαμε την πρόθεση της κυβέρνησης για χορήγηση πριν το Πάσχα  Εφάπαξ βοήθημα έως 300 ευρώ στους συνταξιούχους που δεν είδαν αυξήσεις.

      Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω αλλά και τις κατά καιρούς δηλώσεις του κυρίου πρωθυπουργού ότι οι περικοπές έγιναν λόγω της επιδείνωσης των δημοσίων οικονομικών της Ελληνικής Δημοκρατίας που απειλούσε τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα τόσο της ιδίας όσο και της ζώνης του ευρώ εν γένει, ότι η 20η Αυγούστου του 2022 “έξοδος της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία” είναι μία ιστορική ημέρα για την Ελλάδα και τους Έλληνες αναφέροντας «Η σημερινή εξέλιξη σηματοδοτεί το τέλος των Μνημονίων και όσων επιβλήθηκαν στο όνομά τους: δυσβάσταχτοι φόροι και περικοπές μισθών και συντάξεων», ότι υπάρχει συνεχής βελτίωση της ελληνικής οικονομίας και αναβάθμιση της από τους  διεθνής οίκους αξιολόγησης ( Δήλωση Πρωθυπουργού  για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από  τον οίκο αξιολόγησης Fitch) αλλά επειδή διαπιστώθηκε ότι υπάρχει και επιλεκτική χορήγηση επιδομάτων που προκαλεί την αντίδραση των μελών μας παρακαλούμε όπως εξετάσετε την θεσμική επαναφορά των επιδομάτων, Χριστουγέννων, Πάσχα και Αδείας στη βάση της λογικής του Ν.1082/1980 για αποφυγή του αισθήματος πικρίας και ενεργοποίησης του κοινωνικού αυτοματισμού.  

         Στη γενική συνέλευση του συνδέσμου μας λήφθηκε απόφαση με την οποία δεν επιθυμούμε την επιλεκτική χορήγηση επιδομάτων που ενισχύουν τον κοινωνικό αυτοματισμό και προκαλούν δυσφορία. 

              Αιτούμαστε την θεσμική κατοχύρωση των επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα και Αδείας.  

     Εαν παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων για την θετική εξέλιξη της Ελληνικής οικονομίας δεν υπάρχει ακόμη η δυνατότητα παροχής στη βάση της λογικής του Ν.1082/1980 σας προτείνουμε να θεσμοθετηθεί η χορήγηση τους αρχικά στο ύψος των δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας.

      Πιστεύουμε ότι η χορήγηση των εν λόγω επιδομάτων θα αυξήσει την αγοραστική δύναμη των μελών μας, θα ενισχύσει την εμπορική κίνηση και εν τέλει   θα γίνει αποδεκτή και από τους ανθρώπους της αγοράς. Επίσης ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων θα επιστρέψει στον κρατικό προϋπολογισμό ως έσοδο λόγω αυξημένης καταβολής ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις.  

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *