Απονομή Εκκρεμών Συντάξεων ΕΦΚΑ

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Απονομή Συντάξεων Στρατιωτικού Προσωπικού (ΕΦΚΑ)

Η χώρα μας την τελευταία δεκαετία βιώνει μια πρωτόγνωρη οικονομική και κοινωνική παρακμή. Έτσι δίχως πυξίδα, χωρίς αποτελεσματική στρατηγική και ουσιαστική πολιτική βούληση, η Κυβέρνηση δείχνει ότι παραμένει εγκλωβισμένη στο χθες, αδυνατώντας μέχρι σήμερα να διαχειριστεί αποτελεσματικά ορισμένα από τα προβλήματα της καθημερινότητας που καλείται να αντιμετωπίσει ο Έλληνας στρατιωτικός και εν προκειμένω οι συνάδελφοι που αποστρατεύονται.

Με εντεινόμενη ανησυχία παρακολουθούμε τις εξελίξεις στο ζήτημα των μεγάλων καθυστερήσεων που παρατηρούνται στην χορήγηση νέων συντάξεων από τον ασφαλιστικό φορέα των μισθωτών (ΕΦΚΑ), δείγμα της αποτυχίας των διαδοχικών ασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων και ειδικότερα του ιστορικού σφάλματος που διαπράχθηκε με την υπαγωγή στον ΕΦΚΑ των στελεχών των ΕΔ, καθώς και του στενού πυρήνα λειτουργών του Δημοσίου (ειδικά μισθολόγια).

Σύμφωνα με όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, μεγάλος αριθμός αιτήσεων παραμένει σε εκκρεμότητα ικανοποίησης. Το πρόβλημα δεν έγκειται μόνο στον αριθμό των εκκρεμών αιτήσεων και της πολύχρονης αναμονής, αλλά κυρίως στο ότι όπως διαφαίνεται δεν έχουν στην ουσία ξεπεραστεί τα διαρθρωτικά προβλήματα επί της διαδικασίας επεξεργασίας των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Η αναμονή έχει πλέον υπερβεί κάθε ανεκτό όριο, καθόσον πλέον εγείρονται σοβαρά ζητήματα βιοπορισμού των ενδιαφερομένων, οι οποίοι στην παρούσα φάση αρκούνται στην προσωρινή σύνταξη. Η καταστρατήγηση του δικαιώματος απονομής σύνταξης αποτελεί κατάφωρη καταπάτηση του κοινωνικού κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εν γένει. Η διαχρονικά ανάλγητη στάση της Πολιτείας απέναντι στους απομάχους της ζωής, καθίσταται σήμερα εμφανής όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν. Δεν φθάνουν οι υφιστάμενες περικοπές επί των συντάξεων, αλλά καθυστερεί υπερβολικά και η έναρξη καταβολής της οριστικής σύνταξης στους νέους συνταξιούχους, γεγονός ανεπίτρεπτο από ηθικής άποψης. Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των εκκρεμών συντάξεων έχει σαφώς αυξητική τάση, παρά τις δεσμεύσεις των ιθυνόντων για διεκπεραίωση όλων των εκκρεμοτήτων.

Δυστυχώς, φαίνεται ότι επικρατεί κατάσταση πλήρους απορρύθμισης και σε αυτό το κομμάτι οι ευθύνες είναι διαχρονικές για τις πολιτικές δυνάμεις.

Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι, παλαιότερα, ο ρυθμός έκδοσης των οριστικών συντάξεων του δημοσίου έφτανε μηνιαίως περίπου τις 2.500 αιτήσεις. Πλέον τα τελευταία έτη, ο ρυθμός έκδοσης έχει πέσει σε ακόμη πιο χαμηλά επίπεδα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, μέσα σε έναν μήνα, τον Ιανουάριο 2020, υποβλήθηκαν συνολικά 19.567 νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης, όταν τον Ιανουάριο 2019 είχαν υποβληθεί 13.564 και τον Ιανουάριο του 2018 μόνο 12.856. Η αύξηση αγγίζει το 44,25%. Το τεράστιο πρόβλημα των καθυστερήσεων, έως και 4 χρόνια, για την έκδοση συντάξεων εξελίσσεται σε βρόγχο για τους συνταξιοδοτούμενους και σε βάθος χρόνου για το ίδιο το σύστημα.

Σύμφωνα πάντα με στοιχεία που δημοσιεύονται σε έντυπα μέσα ενημέρωσης, ο συνολικός αριθμός των εκκρεμών αιτήσεων ξεπερνά τις 245.000, ενώ με την προσθήκη και των επικουρικών συντάξεων, το σύνολο εκτιμάται ότι προσεγγίζει τις 290.000! Δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν ότι η καθυστέρηση στην απονομή των νέων συντάξεων αποσκοπεί τεχνηέντως στην συγκράτηση των δαπανών του ΕΦΚΑ, καθώς φέρεται ότι εξοικονομείται δαπάνη άνω του 1 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο στερούνται οι νέοι συνταξιούχοι. Ενδεικτικά, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι εκκρεμείς συντάξεις του πρώην Δημοσίου, ανήλθαν τον Δεκέμβριο 2019 σε 151.496, έναντι 125.075 συντάξεων τον Ιούνιο του ιδίου έτους. Συγκριτικά, εντός ενός εξαμήνου, οι εκκρεμείς συντάξεις αυξήθηκαν κατά 26.421 ή κατά 21,1%. Η δαπάνη που εκτιμάται ότι εξοικονομείται από την καθυστέρηση απόδοσης των συντάξεων, ανέρχεται σε περίπου 587 εκατ. ευρώ.

Η σημερινή άκρως απογοητευτική εικόνα, με τις υπερβολικές καθυστερήσεις και την ιδιότυπη ομηρία που συντελείται από το κράτος προς τους νέους συνταξιούχους, και σε ότι μας αφορά προς τους απόστρατους συναδέλφους των ΕΔ, θα πρέπει να ανατραπεί άμεσα, αν θέλουμε να ισχυριζόμαστε ότι αποτελούμε μια ευνομούμενη πολιτεία, που σέβεται πραγματικά τον πολίτη. Οι χιλιάδες συνάδελφοι δικαιούχοι σύνταξης που περιμένουν να λάβουν τη σύνταξή τους, είναι ανεπίτρεπτο να παραμένουν πλέον σε καθεστώς σύγχυσης και αγωνίας.

Συνεπώς, καλείται η Πολιτεία να πάψει επιτέλους να τους εξαπατά κατ’ εξακολούθηση, με χρονοδιαγράμματα που διαρκώς διαψεύδονται και να δώσει λύση αποτελεσματική ΕΔΩ και ΤΩΡΑ.

Όχι άλλες παρατάσεις, όχι άλλη κωλυσιεργία, όχι ΗΜΙΜΕΤΡΑ.

Απαιτούνται ΕΡΓΑ και όχι ΛΟΓΙΑ!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *